Med z květů pampelišek si oblíbí všechny generace. Jeho výhodou je, že je levný a doma ho zvládne připravit každý. Recept je velmi jednoduchý, největší práci dá natrhat potřebné množství květů. A těch je na loukách kolem Školy opravdu hodně!
Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, možná by se dal nazývat spíše sirupem.
Na pampelišky je dobré jít, když je venku slunečno a květy jsou dokonale otevřené. Určitě se vyplatí trhat pampelišky třeba do proutěného košíčku, papírové nebo plátěné tašky – zkrátka do něčeho prodyšného, aby až do okamžiku vaření vydržely v co nejlepší kondici. Stonky potřebovat nebudete, takže se zaměřte opravdu jen na žluté hlavičky.
Na zhruba 1 litr „medu“
potřebujete:
-
asi 250 květů pampelišek,
-
1 litr vody,
-
1 citron,
-
1 pomeranč,
-
1 kg cukru.
A samotný postup:
-
Květy nasypte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přidejte na kolečka nakrájený citron a pokrájený pomeranč zbavený slupky.
-
Přiveďte k varu a vařte 20 min, poté odstavte a nechte odležet do druhého dne.
-
Druhý den vše sceďte přes jemné síto a získanou tekutinu nalijte do hrnce.
-
Přimíchejte cukr a vařte do zhoustnutí.
-
Během vaření míchejte. Ještě horký med nalijte do skleniček.
Pampeliškový med - sirup